Beauty tricks

Olejek różany – dlaczego warto mieć go w swojej kosmetyczce?

Fot. Karolina Grabowska/Pexels.com

Pozyskiwany z ekstraktu z róży damasceńskiej olejek zawiera wiele licznych substancji leczniczych. Produkt ten przyspiesza proces regeneracji organizmu, a także wyróżnia się szeregiem innych korzyści. Dlaczego warto mieć olejek różany w kosmetyczce? Przeczytaj dalej, aby się tego dowiedzieć. 

Już wiele lat temu znane były cenne właściwości olejku różanego. Księżniczka Persji stosowała go, aby zachować piękno i młodość. Obecnie specyfik ten wykorzystywany jest w kosmetyce, medycynie, farmacji, perfumerii, a nawet do wyrobów cukierniczych. Różany olejek eteryczny był pierwszym uzyskanym przez perskiego lekarza Awicennę. Była to jednak specjalna odmiana tego kwiatu, odpowiednia do celów kosmetycznych i medycznych. Istnieje kilka rodzajów takich róż. Najpopularniejszą z nich jest róża damasceńska, często używa się także róży galijskiej i stulistnej.

Jak pozyskuje się olejek różany?

Każdy olejek eteryczny pozyskuje się w ten sam sposób – poprzez destylację płatków parą lub wrzącą wodą. Ważna jest także odpowiednia temperatura przetwarzania, ponieważ przy najmniejszym odchyleniu od wymaganej, olejek traci swój aromat i niektóre właściwości. Płatki traktowane są parą lub wodą dwukrotnie. Końcowy produkt składa się z części stałej (bez aromatu) i płynnej (z wyraźnym aromatem różanym). W niższych temperaturach (np. w lodówce) olej twardnieje i przypomina zwykły tłuszcz, zachowując przy tym wszystkie swoje cenne właściwości.

Właściwości olejku różanego

W Europie napary i wywary z płatków róży stosowano w leczeniu chorób dziąseł, a także przy silnym bólu zębów i głowy.

Olejek różany:

  • ma silne działanie antyseptyczne, przeciwzapalne i przeciwutleniające;
  • łagodzi podrażnienia i suchość skóry;
  • wygładza zmarszczki, poprawia elastyczność skóry i odmładza jej wygląd;
  • ma działanie bakteriobójcze, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze;
  • jest afrodyzjakiem;
  • łagodzi objawy i pomaga w walce ze stresem, depresją, nerwicą, bezsennością;
  • posiada właściwości gojące rany i hemostatyczne;
  • sprzyja regeneracji blizn;
  • normalizuje pracę gruczołów łojowych;
  • poprawia pracę mózgu i układu sercowo-naczyniowego;
  • pomaga w normalizacji hormonów i korzystnie wpływa na wyrównanie cyklów menstruacyjnych;
  • łagodzi skurcze, migreny, bóle zębów;
  • wykorzystuje się go także w okulistyce.

Do twarzy

Olejek różany doskonale wpływa na dojrzałą skórę, która zaczyna tracić swą elastyczność. To skuteczny środek przeciwstarzeniowy, który stymuluje i wspomaga aktywną odnowę komórkową, dzięki czemu liftinguje i uelastycznia skórę. Co więcej, olejek różany przywraca wyrazistość konturów oczu i owalu twarzy. Zmarszczki mimiczne wygładzają się, a głębokie stają się mniej widoczne. Produkt ten wyrównuje także koloryt skóry i poprawia jej kondycję. 

Mogą go stosować osoby o każdym typie skóry, w tym wrażliwej, skłonnej do alergii i częstych podrażnień. Jeśli nie tolerujesz wielu kosmetyków, olejek z płatków róży będzie dobrym rozwiązaniem. Jest on szczególnie cenny dla skóry suchej i wiotkiej. Dzięki właściwościom nawilżającym olejek aktywnie odżywia skórę oraz niweluje jej łuszczenie i wysuszenie. Nasyca komórki wszystkimi niezbędnymi składnikami odżywczymi i chroni przed negatywnymi wpływami środowiska: promieniowaniem UV, niedostateczną wilgotnością powietrza, mrozem itp. Regularne stosowanie olejku różanego do twarzy zapobiega stanom zapalnym, a skóra nabiera zadbanego i zdrowego wyglądu.

Dla włosów

Olejek różany ma bardzo szerokie zastosowanie i może być także używany do włosów. Składnik ten można dodawać do środków takich jak szampony, odżywki, balsamy itp. Wystarczy dodać 4–5 kropli na butelkę kosmetyku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *